tiistai 28. toukokuuta 2013

Istutin puun


Alusta asti on ollut selvää, että haluamme pihallemme suuren hedelmätarhan. Pihalla kasvaa tällä hetkellä kymmenisen omena-, luumu- ja kirsikkapuuta. Nyt päätimme lisätä vielä pari puuta rivien päähän.
Kokeilun ja erehdyksen kautta parhaaksi tavaksi kasvattaa omenapuita todella tiiviissä savimaassa, olemme todenneet istutuslaatikot. Mies on nikkaroinut pari lautaa korkeat ja neliön kokoiset laatikot, joiden alle on kaivettu suuri kuoppa. Kuopan pohjalle on laitettu salaojaksi reilusti soraa ja hiekkaa ja sen jälkeen loput multaa.


Aluksi suoraan maahan istutetut kokeilut kasvoivat niin hitaasti ja kituen, että halusimme kaivaa ne ylös ja sen jälkeen kasvu on ollutkin aivan toista luokkaa.
Samaisen laatikkoihin siirron olemme tehneet myös marjapensaille ja nekin alkavat olemaan jo hyvän kokoisia. Ja kyllähän laatikot helpottavat myös rikkaruohojen kitkentää ja ruohonleikkuuta.Nyt lajeiksi valikoituivat Punainen Melba ja Huvimajan kirsikka. Ennestään meiltä löytyy muun muassa Valkeaa kuulasta, Loboa, Jaspia ja Pirjaa. Lisäksi naapurustossa kasvaa omenapuita, joten uskon, että pölytykset hoituvat kyllä. Yleensähän riittää, että lähistöltä löytyy 3-4 eri lajiketta.
Jos jotakuta kiinnostaa omenapuiden pölytys, niin tätä taulukkoa olemme käyttäneet itse opiskellessamme pölytyssuhteita Mtt:n pölytystaulukko


10 kommenttia:

 1. Uusi lukija täällä huutelee! :) Vaikuttaa tosi kivalta blogilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit blogini ja tervetuloa mukaan :)

   Poista
 2. Omenapuut viihtyvät parhaiten kohopenkissä ja juuri savimaalla se taitaa olla todella hyvä ratkaisu. Varsinkin kun olette kasvupaikat noin hyvin valmistelleet.

  Hieno hedelmätarha teillä! Ja puun istuttaminen on aina ekoteko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ainakin meillä hyväksi todettu, kun maa on todella tiivistä savea.

   Poista
 3. Tuon huvimajan kirsikka olisi meillekin tarkoitus kotiuttaa. Viime syksynä istutin suklaakirsikan ja meillä on jotakin vanhaa kirsikkaa yhdessä tontin nurkassa ihan villinä, mutta ne tekevät niin harmittavan harvoin kirsikoita:( Kauniita kyllä kukkiessaan! Näppärä tuo laatikko, voisiko siihen istuttaa jotakin pienijuurista kukkaakin?! Kenties sipuleita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa mun on pitänyt istuttaa kukkasipuleita noihin laatikoihin hedelmäpuiden seuraksi, mutta se on sitten unohtunut. Olisi ihanan näköiset.

   Poista
 4. Kätevät nuo laatikot! Huvimajan kirsikka on ehkäpä paras kirsikka mitä on! :) Eräs omppuguru sanoi, että tolla pölytystaulukolla voi heittää varesta. Nykyiset myynnissä olevat omppulajikkeet kuulemma pölyttävät takuuvarmasti toinen toisensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, tämähän oli hieno tieto. Meinaan välillä on vähän mietityttänyt nuo asiat. Nyt kun meillä on näin monta omenapuuta jo, niin ei ainakaan enää tarvitse mietiskellä.

   Poista
 5. Uusia blogeja etsiskelin ja tänne päädyin. Kauniita kuvia ja muutenkin mielenkiintoiselta vaikuttava blogi, joten liityinpä lukijaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että löysit blogiini. Tervetuloa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi.