tiistai 6. lokakuuta 2015

Portaat yläkertaan


Yläkertaan johtavat portaat on olleet työlistalla jo pitkään, mutta homma on vaivansa vuoksi jäänyt toistaiseksi. Nyt kun meillä koulussa on menossa maalausjakso, tuli myös hyvä tilaisuus maalata nämä omat portaat.
Portaat ovat siis mäntyiset ja olivat aiemmin tummaksi, vähän punertavaksi petsatut.  Suurin sysäys maalaamiselle oli kuitenkin koirien ala-askelmille kynsistään jättämät jäljet. Yksi koirista nakerteli myös pentuaikana alimpia, juuri hammaskorkeudella olevia askelmia.  Ne siis oikeasti olivat aika karun näköiset.
Koska vain portaiden askelmat olivat ennen olleet tummat ja muut osat valkoiset, päätin maalata vain askelmat. Etsin mahdollisimman lähellä vanhoja osia olevan valkoisen sävyn ja maalasin askelmat sillä. Luonnossa huomaa kiiltoeron, mutta itse sävy on kyllä hyvin lähellä.


Työhön lähdin opettajan ohjeistuksella sekä Tikkurilan Otex Akvan ja Betoluxin voimin. Aluksi poistin portaista liukuestetarrat, joka oli paljon ajattelemaani isompi homma, sillä tarrat eivät meinanneet irrota sitten millään.
Saatuani tarrat lopulta irti ( ja vannottuani, ettei sellaisia uusiin portaisiin tule) hioin portaat kevyesti ja paikkailin pahimpia puremajälkiä. Sitten teippasin askelmat tarkasti maalarinteipillä ja pölynpoiston jälkeen pääsin maalaamaan ne Otex Akvalla. Maalin kuivumisen ja hionnan jälkeen maalasin ensimmäisen kerroksen Betoluxilla ja sitten vielä toiseen ja osittain kolmeenkin kertaan.
Betolux Akva oli kyllä loistava valinta portaiden maalaamiseen miedon hajunsa ja nopean kuivumisaikansa ansiosta. Maalin kovettuminen lopulliseen kovuuteensa kestää pari viikkoa, joten siihen asti portaat saavat olla vähemmällä käytöllä.
Alimmille rappusille ajattelin leikata käytävämatosta palat mattoa suojaamaan niitä koirien kynsiltä.
Koko homma oli loppujen lopuksi tehty kolmessa työpäivässä ja ajoittain hankalat työasennot kyllä kaiken vaivan väärti.7 kommenttia:

 1. Portaat on kyllä niin hallitseva elementti, että niitten valkaistuksella tuntuu raikastuvan koko talo :). Hirmu homma (etenkin pohjatöissä), mutta kyllä tosiaan kannatti!

  VastaaPoista
 2. Kylläpä raikasti portaiden ja koko tilan ilmettä. Hieno muutos!

  VastaaPoista
 3. Meillä on tuo sama homma edessä - tosin meillä maalataan kaiteetkin - piti tehdä jo kesällä mutta puhti loppui kesken. Hienot tuli ainakin teidän portaista!

  VastaaPoista
 4. Oi! Valtava ero! Upeat! Nyt aloin samantien katsella sillä silmällä meidän postaita....!!! =D

  VastaaPoista
 5. Hieno muutos, kova työ selkeästi palkitsee!!!

  VastaaPoista
 6. Meillä on samanlaiset raput, mutta ne tilattiin uutena kun vanhat olivat jo niin huonot. Tosi nätit mutta liukkaat!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.